logo letters recht groot wit

Polen 2023

Dit jaar zijn we voor het eerst met de camper op vakantie gegaan. We hadden helaas maar 2 weken en besloten naar Polen te gaan. Als eerste hebben we Auschwitz bezocht maar gezien de gevoeligheid van deze locatie zijn die foto’s onderaan geplaatst en begin ik met Krakua.

In Krakau zijn we op een camping gaan staan vlak bij het centrum. Met de bus en tram waren we in 20 minuten in het hartje van Krakau. Krakau is werkelijk een prachtige stad. We hebben er 2 dagen rondegelopen. Langs de rivier, het kasteel van Wawel en de Grote Markt.

Vanuit Krakau hebben een excursie gemaakt naar de zoutmijnen. Met heel veel trappen ga je tot uiteindelijk 180 meter diep. Langs de route vind je tafereels die laten zien hoe het er vroeger in de zoutmijnen aan toe ging. En ook diverse kapellen. Het mooiste was een grote ondergrondse kerk met imense kroonluchters. Op het einde was nog een vergader zaal en een evenementen zaal. Met een piepkleine lift gingen we uiteindelijk na 2 uur weer naar boven toe.

De 2e dag hebben we een rondtoer gemaakt in een golfkar door de Joodse wijk. Dat was erg indrukwekkend. De stoelen vertegenwordigen per sotel 1000 joden die zijn omgekomen. Op het hoekje van het plein zat een apotherke,de enige die in contact stond buiten de muren. OP een binneplaats kwamen we bij de plek waar de opnamen van Schindlers List zijn gemaakt van het meisje met de rode jas.

Ook hebben we het museum van Schindler bezocht. Dit was gevestigd in het administratieve kantoor van de fabriek. Er werd het leven van de joden binnen de Joodse Wijk tetoongesteld. Heel indrukwekkend.

We hebben de 2 avonden in Krakau afgesloten met een romantisch Italiaans diner aan de rivier met prachtig uizicht op het kasteel van Wawel.

We zijn binnendoor weer terug gereden. Op de terugweg langs de Zwarte Madona gereden in Czestowana. Een bedevaartsoord waar het ontzettend druk was.

Helaas was de tweede week het weer minder. We hebben geen bezienswaardigheden meer bezocht maar lekker op ons gemakje een dagje gereden en vervolgens een dagje relaxed op een camping gestaan. Af en toe heb ik mijn camera gepakt om wat natuurfoto’s vanaf de luie stoel te maken.

De volgende foto’s zijn gemaakt in Auschwitz. Dat was zo imponerend. Hier heb ik geen tekst aan toe te voegen. De foto’s spreken voor zich.