logo letters recht groot wit

Helgoland

Samen met mijn fotomaatje 4 dagen Helgoland geboekt. We hadden prachtige foto’s gezien van Jan van genten die op dit eiland broeden. in juni hebben ze kuikens. Dus wij voor juni geboekt. Niet in de gaten hebbende dat dit eiland veel meer te vieden had dan alleen Jan van Genten. Wat hebben we genoten van Helgoland en het naastgelegen eilandje Dune.

Op zaterdag zijn we om 4 uur aangereden naar Cuxhaven om vandaar uit de boot naar Helgoland te pakken. Gekozen voor de catamaran aangezien deze het snelste was. Gelukkig rustige zee. Om 13.00 kwamen we aan in het kleurrijke dorpje. Gelukkig konden we meteen inchecken in het appartement. Nog even zoeken naar onze koffers die we hadden laten bezorgen, die bleken bij de buren bezorgd te zijn. Na het uitpakken een lekkere lunch gepakt en de eerste keer naar boven de klif rond gewandeld. Het is daar prachtig!. Aan de oostkant hebben bewoners tuinhuisjes met een stukje grond waar de mooiste tuintjes zijn aangelegd. Aan de westkant vonden we de nesten met Jan van Genten. Hier en daar zat er ook een kuiken in het nest. Al een aantal mooie foto’s kunnen maken, genoten van de vergezichten en het prachtige eiland. ‘s Avonds heerlijk gegeten in restaurant Aquarium. Gezien de zeer lange vermoeiende dag op tijd naar bed gegaan om de volgende morgen voor zonsopkomst op de klif te zijn.

Op zondag om 3.30 opgestaan. De lift naar het boveneiland was nog niet open dus we moesten met de trap naar boven. We liepen langs kroegjes waar nog volk zat te drinken terwijl wij aan de mooie dag begonnen. Bij de Jan van Genten aangekomen was de zon gelukkig nog niet op. In prachtig licht konden we mooie foto’s maken. Al gauw kwam de zon op en begon letterlijk het gouden uurtje. Wat hebben we genoten. Er kwamen nog 2 andere fotografen dus het was er erg rustig. De Jan van Genten vlogen af en aan met zeewier voor de nestzitters. De kuikens werden liefdevol verzorgd. De koppels knuffelde elkaar. Alles was zo sereen.

Om 7.00 en bijna 8.000 stappen verder weer terug naar ons appartementje. Een bakje koffie en begonnen met het verwerken van de eerste foto’s. Mijn fotomaatje en ik waren allebei zo blij met de eerste resultaten. Rond het middaguur even geluncht en daarna weer de fototas gepakt om naar het Helgoland museum te gaan en daarna door te lopen naar het einde van het strand. Daar hebben we een poging gedaan tot het maken van foto’s met lange sluitertijden. Helaas was het licht te fel voor echt melkachtige zee maar toch niet ontevreden.

Bij terugkomst in ons appartement toch maar even een dutje gedaan want het was toch wel erg vermoeiend. Het diner hadden we in restaurant Mocca Stube op het boveneiland. De fototas dus maar meteen meegenomen. Na het eten weer naar de Jan van Genten gewandeld om ze deze keer te fotograferen bij zonsondergang. Het was er nu erg druk met fotografen. Een heel verschil met de ochtend. We bofte echt met een prachtige zonsondergang. Tot de laatste zonnestraal aan het fotograferen geweest. Pas om half 11 naar ons appartement terug gegaan en toch nog voor het slapen gaan ‘even’ naar de foto’s gekeken. We gingen erg blij uiteindelijk naar bed toe.

Op maandagmorgen eerst maar even uitgeslapen. Om 10.30 de boot naar Dune genomen. Daar hebben we een ronde om het eiland gelopen over het strand. Aan de noordzijde zagen we de eerste groep zeehonden al te liggen. Aardig wat foto’s gemaakt. Toevallig vloog er net een vliegtuig over. In het water zagen we nog een vrouwtje eidereend. Op het strand waren her en der ook wat badgasten en stonden er gekleurde strandhutjes. Op de kopse kant van het eiland lag bij de stenen nog een jong zeehondje. Aan de zuidzijde lag weer een groep zeehonden. Tijdens het fotograferen vloog er nog een zwerm ganzen over. Hier was het badgast gedeelte wat groter en lagen er wat meer mensen op het strand te genieten van het mooie weer. Wij hebben onze lunch hier ook genuttigd en om 15.00 de boot weer terug naar Helgoland genomen.

Het avondeten deze keer genuttigd in d eFischer Stubbe tegenover ons appartement. Onder het eten besloten we toch nog een keer naar de zonsondergang te gaan bij de Jan van Genten. We hadden allebei een idee in ons hoofd wat we nog wilde proberen te fotograferen. En wederom boven op de klif genoten van de vogels en de prachtige zonsondergang. Wat hadden we het toch getroffen met het weer. Toen ik van de ene klif naar de andere wandelde werd ik nog verrast door een tiental schapen wat gewoon los rondliep.

De laatste ochtend op tijd opgestaan om de koffers te pakken. Om 9.30 nog even langs de bunker. Daar is een klein museum gemaakt wat de geschiedenis van Helgoland tijdens de tweede wereld oorlog uitbeeld. In die tijd was Helgoland een haven voor onderzeeboten. Verder was er een munitiedepot. Zo’n tweeduizend dwangarbeiders hadden er in totaal 14 km gangen gegraven onder het gehele eiland door. Tijdens de bevrijding is het eiland gebombardeerd en was er niets meer overgebleven van de huizen en vegetatie. Op het eiland zijn de kraters er nog steeds van te zien. Alle huizen inclusief de kerk zijn van na de oorlog. In 1948 hebben ze tijdens de ‘big bang’ de munitiedepots opgeblazen.

OM 12.00 hebben we uitgecheckt maar om 17.00 ging pas onze boot. De middag hebben we kunnen doorbrengen in een lounge ruimte van de hotel-organisatie. Onder het genot van een kopje koffie nog wat foto’s zitten bewerken. We hadden er maar zo’n 4000 gemaakt dus thuis nog verder gegaan. De bootreis en de autotocht terug ging erg voorspoedig. Ik kan terug kijken op 4 heerlijke dagen. Het was erg gezellig met mijn fotomaatje Jolanda van den Boer. Ik weet zeker dat ik nog een keer terug ga naar dit prachtige eiland.