logo letters recht groot wit

Fotowerkwinkel seizoen 2021-2022

Juni opdracht:

Een zomerfoto waarbij aandacht moet worden besteed aan sluitertijd. Al gauw bedacht om Annika te fotograferen met wapperende haren in een bloemenveld. Was al langs 2 klaprozen velden geweest maar niet naar mijn zin. Bij  Lissa had ik deze locatie op haar instagram gezien en hier ook gebruik van gemaakt. Met verschillende lenzen, sluitertijden en composities aan de slag gegaan. Uit 400 foto’s deze gekozen..

Praktijkworkshop:

Helaas kon ik niet mee met de praktijkworkshop. De opdracht was: vang het licht. Deze foto had ik eerder gemaakt en leek mij wel te voldoen aan de opdracht.

Tijdscapsule opdracht:

Elke zomer wordt er op een vast tijdstip een foto gemaakt. Hetzelfde tijdstip voor iederen van de fotowerkwinkel om even aan elkaar te denken. Een foto die in een tijdscapsule gedaan kan worden. Dit jaar was dat op 8-8 om 8 uur. Mijn idee was om een mooie foto te maken in de tuin. Echter ging het op dat tijdstip juist regenen. Dus binnen een setting bedacht. Aangezien ik iets heb met cijfers voor thema ‘cijfer 8’ gekozen. De foto is dan ook gemaakt met een sluitertijd van 1/8, diafragma 8, ISO 800 (op statief).

Sport in beweging en detail:

Dit vond ik een hele leuke opdracht. Een uitdagend opdracht maar aangezien schoonzoon met de Survivalrun in Udenhout meedeed hoefde ik niet lang na te denken wat ik ging fotograferen. Vooral de lijnen van de touwen vind ik mooi uitkomen. Daarnaast de expressie van kracht op het gezicht/ Ook de opspattende waterdruppels geven actie weer.

Straatfotografie:

De opdracht was maak een straatfoto waarop iets gebeurd. Dat was voor mij wel even uit mijn comfortzone. Om zomaar op straat in de buurt te gaan fotograferen. Nu was er een braderie bij ons op het winkelcentrum dus maar gaan proberen. UIteindelijk wist ik niet te kiezen welke foto het mooiste was: kleur of zwart/wit. Dus bij deze beide foto’s.

Praktijkworkshop water:

In coronatijd hartje winter zijn er niet veel mogelijkheden voor een praktijkworkshop. Margo bedacht om naar de Oisterwijkse vennen te gaan om water in beeld te brengen. Ik had mijn statief en afstandsbediening meegenomen  en wilde gaan experimenteren met lange sluitertijden. Het grauwe weer maakte het er niet makkelijk op maar ben erg tevreden met het resultaat.

5-luik Water:

De opdracht was een 5-luik te maken met als thema water. Toen ik met mijn dochter hierover had wist zij gelijk dat we aan dit thema depressiviteit moesten uitbeelden. Na een half uurtje brainstormen hadden we de scenes bedacht die we wilde uitbeelden. Alleen het was december en heel erg koud. Toch ging Annika heel dapper voor mij de “IJzeren Man” in Vught in. Voor ons allebei heeft deze serie een bijzondere betekenis.

Foto bij een krantenartikel:

Iedereen uit de groep kreeg een ander artikel toegestuurd waarbij een foto moest worden gemaakt. De mijne ging over winegums. Dus op de keukentafel op een wit papier een mooie setting gemaakt. Goed opgelet om het geheel diepte te geven en mooie kleurverdeling. Toen wij met z’n allen de foto’s gingen bespreken bleek iedereen een ander artikel te hebben gehad. Tijdens de avond moesten we uit zien te vinden wie welke foto had gemaakt en bij welk artikel deze hoorde.

Krantenartikel over stikstof:

We kregen een uitgebreid krantenartikel over stikstof. De opdracht was om bij dit artikel 5 foto’s te maken die het verhaal vertellen en waarbij van groot naar klein gegaan werd. Ik ben 2x naar een boerderij van kennissen in de buurt gereden. 1x onder tijdens het middag uur toen de koeien gevoerd werden en 1x in de vroege ochtend tijdens zonsopkomst en het melken.

Lente:

Dit jaar wil Margo dat we een kalender gaan maken. En dan voor elk seizoen 1 foto inleveren. Voor het maken van de foto’s voor het seizoen lente heb ik de volgende foto gemaakt van de perenbloesem. De foto is gemaakt tijdens het gouden uur met een macrolens.

Belichting:

Tijdens de groepsbijeenkomst zijn verschillende vormen van belichting besproken. De opdracht deze maand is dan minimaal 3 foto’s te maken van verschillende belichtingen. Ik ben op zolder een setting neer gaan zetten waarbij een roos eerst overdag gaan fotograferen en vervolgens in het donker met een lamp vanaf verschillende kanten belicht. Wat een verschillen geven de diverse belichtingen.

Indirect licht

Lowkey

Meelicht

Reflectie

Strijklicht

Tegenlicht

Zijlicht schuin achter

Zijlicht schuin voor

Zijlicht

Zomer

Mijn foto voor de zomer is de perenboom die vol hangt met stoofperen. Het blad is prachtig groen.

Praktijkworkshop Willemstad

Voor de praktijkworkshop zijn we naar het schitterende Willemstad gereden. Eerst nog een bakje koffie gedronken bij Theo waar we de uitleg kregen. De bedoeling was dat we foto’s gingen maken voor een brochure over Willemstad met een thema. Mijn thema was doorkijkes. Het was een erg warme en zonnige dag. Maar ondanks het harde licht heb ik nog mooie foto’s kunnen maken. Klik op de foto’s om ze uit te vergroten.

Tijdcapsule

Voor de tijdcapsule opdracht moesten we op 7 augustus om 18.00 een foto maken (6-7-8). Ik heb geprobeerd een high key foto te maken van een pauweveer. Niet helemaal naar mijn zin geworden . Maar aangezien het korte tijdstip niet meer tijd gehad voor een betere foto.